AE Superlab.
A Collaborative Cross-Disciplinary Design Studio
22LL_Stair_Detail_01.jpg

C+S House

PROJECT YEAR: 2015-2016 (expected)
CLIENT: Private

 

Complete redesign and renovation of an existing 1970's era house in East Hampton, NY including the addition of two new exterior decks and a future pool.

Clean lines, minimalist details and a limited but carefully selected palette of materials, breathe new life into the existing house, while building on the idiosyncratic character of the original.

Modifications to the exterior include the expansion of the main living room curtain wall, extending the dining room glazing to encompass the corner condition, and altering the shape of the bedroom window to reflect the openings relationship with the roof line.

 
rendered_plan_01.jpg
 

The Entrance.

Upon walking through the front door, one arrives at the main entrance to the house, a multi-functional space that is at once foyer, circulation, and interstitial zone linking the elevated living platform to the kitchen/dining area. The built-in upholstered banquettes invite one to linger and relax, while simultaneously serving to define and delineate the edge of the platform.The Entrance.

Primary walls: Paint over GWB, Matte white, skim-coated
Living platform flooring: narrow plank dark oak.
Entry level flooring: Blue stone/Pietra Cardoza.
Fireplace cladding: dark gray, rough hewn Petersen Brick
Window framing: Dark wood finish to match flooring.
“DJ Booth”: Light wood finish to match flooring.

 

The Living Room.

The living room is a study in openness and clean lines, with a number of details and highlights that when coupled with the idiosyncratic roof line and spatial configuration of the original house design impart a unique character and personality to the space. 
The banquettes at the edge of the living area are upholstered to compliment the main living room furniture, and serve to activate a functional intermediate zone between the kitchen/dining, and living zones as well as helping to visually define and demark the edge of the raised living area platform.

Primary walls: Paint over GWB, Matte white, skim-coated
Living platform flooring: narrow plank white oak.
Fireplace cladding: dark gray, rough hewn Petersen Brick
Window framing: Light wood finish to match flooring.
Stair: White paint over GWB, white oak, painted metal (white)

22LL_Living Room_01_Light_02_small.jpg
 

The theme of simplicity and lightness extends to the main stair to the second floor while the new “art wall” provides a new and ideal surface upon which to showcase artworks. The careful geometric order of the interior space and the minimalist material selection provide a powerful counterpoint to the lush wooded exterior. By opening up and re-framing the north living room aperture, the line separating interior and exterior becomes increasingly insubstantial both visually and materially.

Primary walls: Paint over GWB, Matte white, skim-coated
Living platform flooring: narrow plank white oak.
Fireplace cladding: dark gray, rough hewn Petersen Brick
Window framing: Light wood finish to match flooring.
Stair: White paint over GWB, white oak, painted metal (white)

22LL_Living_Room_02_Light_01.jpg
 

The Stair.

Conceived as a functional sculptural object, the stair takes advantage of a number of careful edge details to present an appearance that is simultaneously light, substantial, and simple. The mass and the volume of the stair are celebrated by the mitered construction of the tread-riser connection and the integrated shelving component, while the tapered, visible edges of the stair (emphasized by a knife-edge, gray metal reveal) appears to float above its base. The treads are solid white oak to match the living room flooring. The railing is a simple cylindrical tube in anodized white metal.

Base: Paint over GWB, Matte white, skim-coated
Stair Treads: solid 1.5” white oak.
Stair Risers: solid 1.5” white oak.
Railing: Steel, anodized, white.
Reveal: Stainless steel channel, mechanically fastened, dark gray.